Sunt organisme unicelulare cu o structura complexa care au un metobolism propriu datorita unui aparat enzimatic complex ce le asigura desfasurarea proceselor vitale. In linii generale bacteriile au o serie de caractere generale ce pot fi sistematizate astfel:
¨ Nucleul celulei bacteriene este de tip procariot, adica lipsit de membrana, iar afinitatile tinctoriale nu sunt deosebite fata de citoplasma.
¨ Bacteriile au un polimorfism accentuat, putand imbraca mai multe aspecte morfologice ca forme sferice, cilindrice, spiralate sau helicoidale, filamentoase si patrate.
¨ Miscarea la speciile mobile este asigurata de organite speciale, numite cili sau flageli.
¨ Bacteriile sunt lipsite de clorofila, dar unele grupe au pigmenti sintetizanti si ca atare pot folosi energia luminoasa.
¨ Altele isi procura energia necesara sintezelor celulare si altor manifestari vitale, dezintegrand diverse substante chimice prin intermediul proceselor fermentative, fiind din acest punct de vedere, organisme chimiosintetizante (Chemotrofe).
¨ Se inmultesc prin aciziparitate, dar se cunosc la unele grupe si forme de conjugare de tip parasexuat, cu formare de celule sexuate de sens diferit; forma de sciziparitate ramane insa forma esentiala de reproducere.
¨ Bacteriile pot forma spori, ce constituie un mijloc de conservare a speciei, la unele grupe.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu