Morfologie bacteriană

Forma bacteriană

Forma este un criteriu foarte important de clasificare și identificare a bacteriilor, aceasta variind în funcție de vârstă, factori ereditari specifici și mediul de cultură. Principalele forme de observație a bacteriilor sunt:
  • formă sferică, specifică cocilor, în cadrul careia se pot deosebi și mai multe varietăți: sferică, ovoidală, lanceolată, reniformă
  • formă cilindrică sau alungită, specifică bacililor și bacteriilor nesporulate, ce pot avea capete drepte (ex. Bacillus antracis), rotunjite (ex. Escherichia coli) sau ascuțite (ex. Fusiobacterium fusiforme)
  • formă spiralat-elicoidală, cu aspect de virgulă (vibrio - virgo), în forma literei S, sau de resort, cu spire neregulate sau regulate
  • formă de filament, care ajunge la zeci de microni lungime, fără prezența unor diviziuni transversale
Există deasemenea pe lângă aceste forme principale de observație și forme specifice și anume:
  • pedunculate
  • filamentoase neramificate
  • filamentoase pseudoramificate
  • filamentoase ramificate

Dimensiuni bacteriene

Privite în ansamblul lor, putem observa o foarte largă varietate dimensională, dimensiuni care variază între cateva zecimi de micron și până la 10-15 microni (0.01 - 0.015 mm) După dimensiunea lor, bacteriile se împart în:
  • mici - sub 1 μ - streptococcus, stafilococcus
  • mijlocii - între 1 μ și 3 μ - salmonele, -coli bacillus
  • mari - peste 3 μ - clostrydium

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu