Bacteriile sunt microorganisme cu o largă răspândire în natură, ca
rezultat al adaptării lor în cursul procesului de evoluţie. Rezervorul natural al bacteriilor este
solul în care concentraţia de celule poate ajunge la valori de 107
-109
g-1 atât în straturile
superficiale (bacterii aerobe) cât şi în straturile de profunzime (bacterii anaerobe). Din sol,
bacteriile s-au adaptat să trăiască în ape, unde concentraţia de celule poate fi de la 10 x cm -3 în apa
de izvor, până la valori de 1012 x cm -3, de exemplu, în ape fecalo-menajere. Bacteriile se pot întâlni
la adâncimi mari în apa mărilor şi oceanelor, în ape termale.
Existenţa în aer a bacteriilor este temporară şi prin intermediul curenţilor de aer sunt
răspândite la distanţe foarte mari. Din aer sunt antrenate din nou în sol, prin intermediul
precipitaţiilor atmosferice.
Bacteriile fac parte din microbiota naturală a plantelor şi animalelor. Din sol, prin creşterea
plantelor, bacteriile ajung la suprafaţa acestora şi se menţin în stare activă, până când condiţii
favorabile le permit creşterea şi reproducerea. În organismul animal există o microbiota
bacteriană intestinală cu rol important în transformarea bolului alimentar şi în imunitatea
organismului; la animalele erbivore, bacteriile anaerobe din rumen contribuie la degradarea
fibrelor celulozice în procesul de nutriţie. Din organismul animal, bacteriile se elimină în mediul
ambiant prin intermediul materiilor de dejecţie.
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergere