Raspandirea

Bacteriile sunt microorganisme cu o largă răspândire în natură, ca rezultat al adaptării lor în cursul procesului de evoluţie. Rezervorul natural al bacteriilor este solul în care concentraţia de celule poate ajunge la valori de 107 -109 g-1 atât în straturile superficiale (bacterii aerobe) cât şi în straturile de profunzime (bacterii anaerobe). Din sol, bacteriile s-au adaptat să trăiască în ape, unde concentraţia de celule poate fi de la 10 x cm -3 în apa de izvor, până la valori de 1012 x cm -3, de exemplu, în ape fecalo-menajere. Bacteriile se pot întâlni la adâncimi mari în apa mărilor şi oceanelor, în ape termale. Existenţa în aer a bacteriilor este temporară şi prin intermediul curenţilor de aer sunt răspândite la distanţe foarte mari. Din aer sunt antrenate din nou în sol, prin intermediul precipitaţiilor atmosferice. Bacteriile fac parte din microbiota naturală a plantelor şi animalelor. Din sol, prin creşterea plantelor, bacteriile ajung la suprafaţa acestora şi se menţin în stare activă, până când condiţii favorabile le permit creşterea şi reproducerea. În organismul animal există o microbiota bacteriană intestinală cu rol important în transformarea bolului alimentar şi în imunitatea organismului; la animalele erbivore, bacteriile anaerobe din rumen contribuie la degradarea fibrelor celulozice în procesul de nutriţie. Din organismul animal, bacteriile se elimină în mediul ambiant prin intermediul materiilor de dejecţie.


Un comentariu: